Recull de premsa

2015

Pot una app fer el dolor crònic menys crònic, més tolerable?

Mobile Health Global 03/07/2015 | El dolor crònic té un gran impacte en la vida de qui el pateix i pot deixar seqüeles, però no és fins fa poc que s’ha començat a considerar una patologia per si mateixa. És possible que una app ajudi a fer el dolor més tolerable?

Allau d’apps de salut

El Punt Avui 16/03/2015 | Confiança i utilitat són valors fonamentals en una aplicació de salut per a mòbil.

Aplicació fibromiàlgia

RNE Tarragona 09/03/2015 | Fibroline és el nom de l’aplicació desenvolupada pel grup ALGOS de la URV.

MWC15: “El mòbil s’està menjant el món”

Mobile Health Global 06/03/2015 | Mobile Health Global ha parlat amb les figures clau de la salut mòbil que han vingut al Mobile World Congress de Barcelona.

“Em fa mal”. Conviure amb el dolor

Diari ARA 28/02/2015 | El dolor crònic també afecta els infants i adolescents, que no sempre reben el suport emocional que necessiten per conviure-hi.

Aplicació fibromiàlgia

Radio 5 (RNE) 26/02/2015 | Un grup d’investigació de la universitat de Tarragona ha ideat una aplicació pionera per a mòbils per al diagnòstic i tractament del dolor crònic o fibromiàlgia que afecta també a la població adolescent.

Un programa de la URV únic a l’Estat busca fons per tractar el dolor crònic

Més Tarragona 25/02/2015 | Especialistes del grup de recerca ALGOS han atès fins a 250 joves a l’Hospital Sant Joan des de 2007.

Aplicació mòbil per a la fibromiàlgia

La Mañana de TVE 17/02/2015 | El grup d’investigació ALGOS llança Fibroline, una aplicació per tractar la fibromiàlgia a distància (a l’espai Saber Vivir del programa, a partir del minut 42:45 aproximadament).

“Des de nena tinc migranya”

La Vanguardia 15/02/2015 | Psicòlegs de la URV ensenyen a nens i joves amb dolor crònic tècniques per a millorar la seva qualitat de vida.

Administrar el dolor amb el mòbil

La Vanguardia 15/02/2015 | El grup d’investigació ALGOS llança Fibroline, una aplicació per tractar la fibromiàlgia dirigida a pacients i també a metges.

Entrevista al programa Para todos, La 2 sobre el dolor crònic al doctor Jordi Miró

La 2 09/02/2015 | El dolor crònic pot afectar a tota la població, nens i adolescents inclosos, encara que fins fa uns anys ni tan sols es reconeixia l’existència de l’anomenat dolor crònic infantil.

El Dr. Jordi Miró rep l’accèssit del premi Investigación en Dolor de la Fundación Grünenthal, i sortirà a programa Para todos, La 2 de RTVE

IISPV 06/02/2015 | El catedràtic de psicologia Jordi Miró, i director del grup ALGOS de la Universitat Rovira i Virgili – IISPV, participarà el proper dilluns 9 de febrer al programa Para todos, La 2, un espai que reflexiona sobre diversos aspectes que més afecten a la vida del ciutadà.

Nou reconeixement científic per l’aplicació mesuradora del dolor desenvolupada a la URV

Tinet 23/01/2015 | Un estudi sobre l’aplicació Painometer, desenvolupada pel grup ALGOS de la Universitat Rovira i Virgili, ha rebut l’accèssit del Premi Fundació Grünenthal a la Investigació en Dolor 2014. Aquest reconeixement es proposa en col·laboració amb la Càtedra Extraordinària del Dolor de la Universitat de Salamanca amb l’objectiu de promoure la investigació científica en el camp del dolor.

Altres notícies relacionades: InfoMakis, URV Activa.

Conviure amb el dolor crònic

La Vanguardia 18/01/2015 | A Espanya, el 17% de la població adulta i el 37% dels nens d’entre 8 i 16 anys pateix dolor crònic. Aquesta és la crua realitat. Encara que no sempre és possible guanyar la batalla contra el dolor, identificar la causa i tractar-la des del principi amb un enfocament multidisciplinari és l’únic camí per aconseguir conviure amb ell. I amb la minva en la qualitat de vida que comporta (notícia en castellà).

“El dolor infantil està sent ignorat per la societat i els especialistes”

FarmacoSalud.com 14/01/2015 | Ho assegura el Dr. Miró, qui diu que “fins a mitjans dels anys 80 en molts llocs del món les intervencions quirúrgiques a menors de dos anys es realitzaven sense cap tipus d’anestèsia” perquè es pensava que “els nens no experimentaven dolor o que el que experimentaven no era molt important” (notícia en castellà).

2014

El projecte WellTech, del grup ALGOS, guanya un ajut de la URV a la valorització del coneixement 2014 (R2B2014)

IISPV 19/12/2014 | ALGOS, grup reconegut per la Generalitat, i vinculat al Centre de Recerca en Avaluació i Mesura de la Conducta de la URV, i de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, ha guanyat un ajut del programa R+D+I de la URV a la valorització del coneixement 2014 per WellTech, una plataforma per a tractaments psicològics i plans de vida saludable que estarà disponible al públic a partir de l’any vinent.

Altres notícies relacionades: CERCA.

L’home que estudia el dolor

FET a Tarragona 03/12/2014 | “Els pensaments poden ajudar a controlar el dolor”, afirma el professor Jordi Miró.

Una web de la URV obté el segell M21 de webs de qualitat que informen sobre salut

Tinet 03/12/2014 | Es tracta d’un segell de qualitat que distingeix el portal com a web de referència que ofereix informació sobre salut.

Altres notícies relacionades: InfoMakis.

Fibroline, premi Jove Talent IMPULSA 2014

Revista URV 11/2014 | El grup ALGOS de la URV ha rebut el premi Jove Talent IMPULSA 2014 per Fibroline.

El 30% dels nens té dolor crònic

ConSalud.es 27/11/2014 | Al voltant del 30% de la població infantil té problemes crònics de dolor (notícia en castellà).

Altres notícies relacionades: Europa Press, La Gaceta de Salamanca, La InformaciónEl Economista, Yahoo Noticias, Saludemia, Consejos, Revista Rose, IM Médico Hospitalario.

Jordi Miró: ‘Els adults tendim a menystenir el dolor dels nens’

Reus Digital 21/11/2014 | “El dolor està molt estès, però està infratractat”, afirma amb contundència el catedràtic de la URV Jordi Miró (Reus, 1964). Durant els últims quinze anys de la seva carrera acadèmica, Miró ha estudiat quins són els efectes psicològics del dolor infantil.

L’autohipnosi es demostra eficaç contra el dolor crònic

Diari de Tarragona 06/11/2014 | Un estudi en el que ha participat el catedràtic de la URV Jordi Miró defensa els tractaments neuromoduladors (notícia en castellà).

Un estudi defensa prioritzar l’autohipnosi contra el dolor crònic

La Vanguardia 06/11/2014 | Un estudi publicat en la revista “Nature Reviews-Neurobiology” defensa prioritzar l’autohipnosi, dins dels tractaments neuromoduladors contra el dolor crònic, informa la Universitat Rovira i Virgili (URV).

Altres notícies relacionades: URV Activa, InfoMakis, Notícies TGNCOMCiència URV.

Jordi Miró rep el premi Fundolor a la trajectòria investigadora en el camp del dolor

IISPV 30/10/2014 | El Dr. Jordi Miró, del grup ALGOS de la URV i l’IISPV, rep el premi a la “trajectòria investigadora en el camp del dolor” en reconeixement a la seva recerca en dolor infantil.

Una aplicació per mesurar el dolor

Generació Digital 28/10/2014 | Uns investigadors de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona han creat l’aplicació “Painometer”. Com el seu nom indica, serveix per mesurar el dolor i està especialment pensada per a pacients que tenen dolor crònic.

Jornada de Salut: “El dolor no és cosa de nens”

Ateneo Valencia 28/10/2014 | La jornada celebrada el 27 d’octubre a l’Ateneu Mercantil, va comptar amb experts de primera en el tractament i investigació del dolor infantil (notícia en castellà).

El catedràtic Jordi Miró (URV) coordinarà la Xarxa Iberoamericana d’experts en dolor infantil

COMCiència URV 23/10/2014 | La xarxa s’ha constituït durant el 15è Congrés Mundial del Dolor que s’ha celebrat a Buenos Aires. Els objectius passen per compartir recursos, promoure la formació dels professionals i col·laborar en tasques de recerca, desenvolupament i innovació.

La URV coordinarà la Xarxa Iberoamericana d’experts en dolor infantil

La Vanguardia 22/10/2014 | Es tracta d’una xarxa multidisciplinària formada per l’Argentina, el Brasil, Colòmbia, Costa Rica, Cuba, Espanya, Mèxic, Portugal, Veneçuela i Xile i en què també s’han integrat, com a membres associats, grups d’investigació dels Estats Units i el Canadà.

La web del grup de recerca ALGOS ha obitngut l’acreditació WIS de webs d’interès sanitari atorgada per Portales Médicos

IISPV 20/10/2014 | Es tracta d’una acreditació que distingeix el portal com a web d’interès per a la població general que s’informa sobre salut.

La comunicació científica en salut: 4a edició del Campus Gutenberg

Galènia 18/09/2014 | La Universitat Pompeu Fabra de Barcelona va acollir els dies 15 i 16 de setembre la 4a edició del Campus Gutenberg (notícia en castellà).

Galènia participa a la 4a edició del Campus Gutenberg de Comunicació i Cultura Científica

Galènia 13/09/2014 | Els dies 15 i 16 de setembre tindrà lloc la 4a edició del Campus Gutenberg de Comunicació i Cultura Científica, un punt de trobada de professionals dedicats a la comunicació i difusió de la ciència (notícia en castellà).

Fibroline és a punt d’arribar

Mobile Health Global 10/09/2014 | Una nova eina per gestionar la fibromiàlgia I el dolor crònic generalitzat facilitarà l’accés de pacients adolescents al tractament.

El Govern reconeix l’excel·lència de 29 investigadors del sistema universitari català amb el lliurament de les distincions ICREA Acadèmia

Generalitat 02/09/2014 | La menció implica la dedicació prioritària a activitats de recerca durant 5 anys en una universitat pública catalana.

Obert el termini d’inscripció per assistir al Campus Gutenberg

ACCC 18/07/2014 | L’ACCC coordinarà de nou els microdiàlegs del dia 15.

26 Close Encounters al centre de Girona

Fòrum IMPULSA 26/06/2014 | 280 joves han participat en 26 trobades informals amb ponents del Fòrum IMPULSA, premiats, patrons i membres del Consell Assessor de la Fundació Príncep de Girona.

Les Jornades R+D+I en TIC i Salut de Girona es consoliden amb una visió més global

TicSalut 17/06/2014 | Per cinquè any consecutiu, Girona s’ha convertit en l’aparador de l’eSalut. Durant dos dies, el 5 i el 6 de juny, les V Jornades en R+D+I en TIC i Salut han esdevingut punt de trobada de 264 professionals, que han aprofitat l’entorn del Parc de la Universitat de Girona per intercanviar experiències i treballar en xarxa en l’àmbit de la innovació i el benestar en salut i social.

Un grup de recerca de la URV crea una aplicació mòbil adreçada a malalts de fibromiàlgia

Tinet 16/06/2014 | El grup ALGOS de la Universitat Rovira i Virgili ha rebut el premi Jove Talent IMPULSA 2014 en el marc de les V Jornades en TIC i Salut de Girona per Fibroline. Es tracta d’una aplicació per a mòbils que té com a objectiu millorar la qualitat de vida de les persones amb fibromiàlgia o dolor crònic generalitzat. El premi es va atorgar el passat 5 de juny.

L’aplicació Fibroline, del grup Algos, guanya el premi Jove Talent Impulsa 2014

URV Activa 13/06/2014 | L’aplicació Fibroline, del grup Algos, ha rebut el premi Jove Talent Impulsa 2014 el 5 de juny, en el marc de les V Jornades en TIC i Salut de Girona. Es tracta d’una aplicació mòbil per millorar la qualitat de vida de les persones amb fibromiàlgia o dolor crònic generalitzat.

Apps per a empoderar pacients i millorar la gestió sanitària, protagonistes de les V Jornades TIC Salut de Girona

Mobile Health Global 12/06/2014 | Una vuitantena de projectes trencadors que innoven en gestió de la salut, tant des del punt de vista del pacient com dels professionals sanitaris, es van presentar a les V Jornades TIC Salut celebrades a Girona el 5 i 6 de juny.

L’aplicació Fibroline, del grup ALGOS, guanya el premi Jove Talent IMPULSA 2014 de les V Jornades en TIC i Salut de Girona

InfoMakis 12/06/2014 | Fibroline és una aplicació mòbil per a millorar la qualitat de vida de les persones amb fibromiàlgia o dolor crònic generalitzat.

Premien cinc aplicacions de l’àmbit de la salut

Punt Avui 09/06/2014 | El premi Jove Talent IMPULSA es va atorgar a la Unitat per a l’estudi i tractament del dolor ALGOS, de la Universitat Rovira i Virgili, pel projecte Fibroline.

Premi Jove Talent IMPULSA de les V Jornades en TIC i Salut de Girona a l’aplicació Fibroline, de la Universitat Rovira i Virgili

Televisió de Girona 06/06/2014 | Notícia sobre les V Jornades en TIC i Salut de Girona 2014.

Premien les cinc iniciatives més rellevants en l’àmbit de la salut i benestar dins les Jornades R+D+I en TIC i Salut al Parc de la UdG

TicSalut 06/06/2014 | La trobada, d’àmbit internacional, ha reunit els actors més importants en TIC i Salut.

Entrega del I Accèssit del VIII Premi Fibromiàlgia 2012 Fundació FF-SER

Fundación FF-SER 04/06/2014 | La Fundació d’Afectats de Fibromiàlgia i Síndrome de Fatiga Crònica ha entregat el I Accèsit del VIII Premi Nacional de Fibromiàlgia 2012 Fundació FF-SER a Fibroline.

La Fundació d’Afectats de Fibromiàlgia i Síndrome de Fatiga Crònica entrega el primer accèssit del VIII Premi Fibromiàlgia 2012 Fundació FF-SER a la URV

InfoMakis 29/05/2014 | La Fundació d’Afectats de Fibromiàlgia i Síndrome de Fatiga Crònica ha lliurat el primer accèssit del VIII Premi Nacional de Fibromiàlgia 2012 Fundació FF-SER que ha recaigut en el projecte titulat ‘Tractament cognitiu-conductual per al dolor i la fatiga en joves amb fibromiàlgia administrat mitjançant telefonia mòbil intel·ligent. Avaluació preliminar de l’eficàcia en Fibroline’, dut a terme pels investigadors del Departament de Psicologia de la Universitat Rovira i Virgili: el Dr. Jordi Miró, el Sr. Roman Roset i la Sra. Rocío de la Vega.

El programa ICREA Acadèmia 2013 reconeix quatre investigadors de la URV

URV Activa 27/05/2014 | El programa ICREA Acadèmia 2013, de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats, ha reconegut quatre investigadors de la URV. Són Joan Maria Thomàs, Jordi Miró, Josep Domingo-Ferrer i Benjamí Iñíguez.

Entrevista sobre la primera edició del Pecha Kucha Night (Tarragona)

Tarragona Ràdio 14/05/2014 | Parlem amb Rocío de la Vega i Roman Roset, que aquesta nit presentaran per primera vegada el projecte eVolutions a la primera edició del Pecha Kucha Night a Tarragona.

Programa sobre el dolor crònic infantil a Eureka

Eureka (RNE) 07/04/2014 | Parlem amb Jordi Miró, director i fundador del grup ALGOS, que estudia el dolor infantil i està vinculat amb la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.

Entrevista sobre el Fòrum d’ALGOS a Canal Reus

Canal Reus 16/01/2014 | El programa Avui per Demà, de Canal Reus, va entrevistar a Jordi Miró, director d’ALGOS, per parlar sobre la nova eina creada pel grup, el Fòrum d’ALGOS.

La URV desenvolupa una aplicació per a mòbils que mesura la intensitat del dolor

Diari de Tarragona 02/01/2014 | L’usuari disposa de quatre escales diferents amb les que mesurar la intensitat del dolor.

Altres notícies relacionades: TV3 Comarques, Pharma Republic, Diari ARA, Catalunya Ràdio (minut 4:20), Ràdio Sabadell, Radio 5 RNE, Revista URV.

2013

Investigadors de la URV desenvolupen una aplicació mòbil per avaluar la intensitat del dolor

Tarragona Ràdio 20/12/2013 | Amb el nom de Painometer, s’adreça tan al pacient que té dolor, com al clínic el qual pot fer el seguiment i modificar, si cal, el tractament.

Altres notícies relacionades: Negocio Tecnológico, URV Activa, COMCiència URV, InfoMakis, La Vanguardia, ABC, El Día, Canarias 7, Noticias Terra, Republica.com, Liderazgo Argentino, Més Tarragona, Diario de Navarra, Diario de Teruel.

Neix el Fòrum d’ALGOS, una eina que donarà suport a la investigació del dolor crònic infantil i al seu tractament

COMCiència URV 09/12/2013 | Es tracta d’una comunitat virtual creada pels joves amb l’objectiu de respondre als problemes que planteja el dolor crònic.

Neix el Fòrum d’ALGOS, una eina per donar suport al tractament i investigació sobre dolor crònic infantil

Info Makis 04/12/2013 | Es tracta d’una comunitat virtual creada per ajudar a millorar la qualitat de vida dels nens i adolescents amb problemes de dolor crònic. Amb aquesta eina també es pretén facilitar i reforçar l’actuació dels professionals que treballen en aquest àmbit.

Les IV Jornades Internacionals de Dolor Infantil, els dies 30 i 31 de maig

URV Activa 03/06/2013 | Les IV Jornades Internacionals de Dolor Infantil. Diverses perspectives, un mateix objectiu, organitzades pel grup de recerca Algos de la URV, han tingut lloc a l’Hotel Ciutat de Tarragona. S’hi han aplegat més de 200 persones, en la trobada més important de l’Estat en aquesta àrea.

Premien cinc projectes en l’àmbit de les TIC i la salut dels pacients

TV Girona 23/05/2013 | Premien cinc projectes de recerca i innovació en l’àmbit de les TIC i la salut dels pacients.

Premien cinc projectes en l’àmbit de les TIC i la salut dels pacients

El Punt Avui 23/05/2013 | Cinc dels més de seixanta projectes que es presenten en les IV Jornades en R+D+I en TIC i Salut han estat guardonats.

Donar veu al pacient i impulsar les noves tecnologies, prioritats de la SED

N3ws Tercerca Edad 15/04/2013 | Durant el Congrés també se li ha volgut donar veu als pacients a través de les seves associacions en la taula de debat “L’altre cara del dolor: què pensen i opinen els pacients i les associacions que els representen?”.

Donar veu al pacient i impulsar les noves tecnologies, prioritats de la SED

NoticiasMedicas.es 15/04/2013 | Les tecnologies de la informació i comunicació (TICs) faciliten l’accés dels pacients als tractaments per al dolor crònic, i s’estan mostrant com a alternatives fonamentals per avançar en l’estudi i tractament dels casos.

Dolor en els nens: ‘necessita millorar’

Diario Médico 25/03/2013 | El dolor es pot prevenir i evitar, però el seu control en els pacients pediàtrics encara no assoleix els nivells adequats.

2011

Reportatge sobre la recerca en el grup en La Vanguardia

La Vanguardia 16/07/2011 | UMBRAL DEL DOLOR. És una afectació universal que no coneix edats, sexe ni cultures, i no obstant el dolor aqueixa a cadascú de manera diferent, fins el punt que els experts incideixen també en el seu aspecte subjectiu.

Debat a “Para todos La 2” amb el Dr. Jordi Miró

La 2 09/05/2011 | Abans de començar en un quiròfan temem perdre la consciència, el fil del bisturí, o inclús morir… Parlem de la por al quiròfan que poden tenir nens i adults, perquè el temor davant una intervenció quirúrgica no té edat i no afecta només als més joves de la casa.

Tractament contra el dolor crònic al Sant Joan de Reus

TV3 07/04/2011 | La Universitat Rovira i Virgili i l’hospital Sant Joan de Reus assagen tractaments per ajudar als nens amb problemes crònics de dolor. Podria ser l’inici d’una unitat de dolor a l’Hospital de Sant Joan de Reus.

2010

Dolor crònic infantil: un problema oblidat

TV3 23/08/2010 | Dolor crònic infantil, un problema oblidat. En parlem amb Jordi Miró, catedràtic de Psicologia de la Universitat Rovira i Virgili.

Es busquen adolescents i joves que pateixin algun dolor crònic

Diari de Tarragona 09/08/2010 | La Universitat Rovira i Virgili i l’hospital Sant Joan de Reus assagen tractaments per ajudar als nens amb problemes crònics de dolor. Un 37% dels menors en pateix algun.

La URV i el Sant Joan de Reus realitzaran assajos clínics per a reduir el dolor crònic en menors

20 minutos 23/07/2010 | Un equip d’investigadors de l’Àrea de Medicina de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona, en col·laboració amb l’Hospital Sant Joan de Reus, ha iniciat el procés de selecció de pacients amb dolor crònic per a realitzar assajos clínics amb l’objectiu de millorar el tractament del dolor crònic en nens i adolescents.

2009

Creen escenaris de simulació virtual per disminuir la intensitat del dolor dels nens

El Punt Avui 16/11/2009 | Un grup de recerca de la URV lidera el projecte, que pretén millorar la qualitat de vida dels infants.

La fibromiàlgia també afecta els nens

El Punt Avui 16/11/2009 | Entre el 20 i el 37% de la població infantil tenen dolor crònic i, d’aquests, entre el 2 i el 6% podrien tenir fibromiàlgia.

2008

Primer estudi epidemiològic d’Espanya sobre el dolor crònic en les persones grans

Notícies URV 2008 | S’han presentat els resultats del primer estudi específic sobre l’experiència del dolor crònic en la gent gran, que ha fet un equip interdisciplinar d’investigación de la URV coordinat pel professor de psicologia Jordi Miró.

2007

Un estudi de la URV conclou que el 37% de nens i adolescents tenen dolor crònic

El Punt Avui 19/01/2007 | El projecte permetrà identificar els factors causants del dolor i dissenyar programes de prevenció.